úterý 13. prosince 2022

Začíná nový listopadový den. Ptáci už venku zpívají, otevřenými balkónovými dveřmi jsou slyšet jejich hlasité trylky. Přikrytý jsem pouze prostěradlem, jak je tady zvykem a to je taky tak akorát, protože teplota v noci nikdy neklesne pod 18 stupňů. Paprsky se derou přes listy banánovníků do oken našeho apartmánu, kde vedle pokojně oddychující Ivanky píšu tyto řádky. Čeká nás další den, který zcela jistě překoná všechno, co si pod pojmem “listopadový den” člověk ze středu Evropy dokáže představit.

Když jsme se letos vraceli ze Spojených států, mysleli jsme si, že s cestováním je zase na nějakou dobu konec. Život je ale pestřejší, než si někdy dokážeme představit. A tak jsme se v průběhu října dozvěděli, že letos naše cestování zdaleka nekončí.

Jedna Ivanky kamarádka se rozhodla pro plán, který na první pohled vypadal opravdu bláznivě - strávit s kamarády oslavu svého kulatého výročí. No, to zase na první pohled bláznivě nevypadá, kdyby ono vybrané místo nebylo kousek od břehů západního břehu Afriky! Co jiného se také stane, když si sednete a do Google zadáte “hory moře listopad”? Prostě se vám objeví “Tenerife” a máte jasno! A pak už stačí vybrat lidi, se kterými chcete strávit týden uprostřed léta a zároveň uprostřed listopadu. A aby to bylo parádní úplně, pozvaným lidem zaplatíte ubytování a napíšete jim, aby si s sebou vzali svého partnera. To, co se pak stane, pro vás možná nebude úplně levné, ale bude to zcela určitě nezapomenutelné. Navždy se zapíšete do srdcí devatenácti lidí, kteří spolu stráví nezapomenutelnou dovolenou a ze kterých se stanou kamarádi. No řekněte, nestojí to za nějaké ty našetřené peníze? Ano, píšu to s nadsázkou, ale asi všem dochází, že tohle je něco výjimečného a naše kamarádka, která za tím vším stojí, je výjimečný člověk.

A tak jsme díky ní prožili tohle dobrodružství, kterému předcházela moje angína s několika dny nekončících horeček a stupňující se nervozity, že bych mohl o tuto neuvěřitelnou cestu přijít. Vše nakonec dobře dopadlo, i když jsem ještě několik dní na dovolené bral antibiotika. Ale to jsou ze současného pohledu jen malichernosti.

Když se teď po dvou týdnech ohlédnu za tím neuvěřitelným týdnem plným slunce, musím říct, že mi to celé přijde jako zázrak. Překvapilo nás snad všechno - počasí, destinace, ubytování, jídlo a celá naše parta. Tenerife je totiž nádherně rozmanité. Stačí kousek popojet, změnit nadmořskou výšku a změní se vám celé prostředí kolem vás. Různé stránky uvádějí různý počet podnebných pásem od pěti do deseti, takže si udělejte obrázek sami. Přímo od moře se můžete dostat až do výšky přes 3 500 m n.m. Dole jste v subtropech a během dvou hodin jste ve vysokohorském pásmu. Opravdu jsme opouštěli hotel ve 24 stupních v kraťasech a tričku a během dvou hodiny jsme byli v několika stupních nad nulou v zimních bundách a čepicích na vulkánových vrcholech ostrova. Viděli jsme delfíny při výletu na lodi, vlhké a mokré pralesy na severu ostrova, koupali se na různých plážích s typickým černým pískem, nechali se vyzvednout za lodí do výšky na padáku, prostě toho byla spousta a já ani nevím, co se mi z toho líbilo nejvíc.

Co ale vím jistě? Že se na Tenerife určitě budeme chtít vrátit. Už teď se těším…

PS. Děkujeme Mirko, že jsme díky tobě bohatší o spoustu zážitků a taky o spoustu kamarádů… :-)

Žádné komentáře: