čtvrtek 29. června 2023

ADRAběh 2023 - pro Tamarku (pohledem jednoho z organizátorů)

Máme za sebou neskutečnou jízdu s názvem ADRAběh 2023! Jsme stále plni pozitivních emocí z toho, jak kladné reakce se k nám dostávají, tají se nám dech z nasbírané částky a radujeme se ze štědrosti druhých. Celý 14denní virtuální běh vyvrcholil ve slunečném odpoledni 1. června v budějovickém parku Stromovka. A bylo to velké!

Dovolte mi prosím, abych následující článek nějak zvlášť nestrukturoval a nechal myšlenky proudit přímo do slov, která právě čtete.

Tentokrát se běželo a vybíralo pro rodinu s příběhem jako námětem na smutné drama. Manželům s velkými plány do budoucna se narodilo třetí dítě. Když bylo malé Tamarce teprve 14 dní, tatínek zahynul při autonehodě. Maminka tak zůstala na hospodářství, běh domácnosti a tři děti sama. Navíc se během prvního roku začalo u Tamarky ukazovat, že začíná za ostatními miminky zaostávat, až bylo jasné, že jde o vážné onemocnění komunikace mezi levou a pravou hemisférou, tedy o těžké postižení na celý život.

Maminku jsme oslovili a opakoval se známý příběh. Z počátku nedůvěra, ostych, stud zveřejňovat cokoliv o svém postiženém dítěti, strach, že to ostatní budou brát jako žebrání a tak dále. A stejně jako každý úžasný příběh ADRAběhu nakonec obrovský pocit štěstí z množství lidí, kteří nadšeně chtějí pomoci, z té obrovské podpory, z nově nabytého sebevědomí, že není za co se stydět, a radost z přátelství, které se mezi námi a vybranou maminkou rodí.

Pořádat ADRAběh je dnes těžší i lehčí zároveň. Lehčí v tom, že většina partnerů, sponzorů a podporovatelů s námi zažije pozitivní zkušenost a další rok naskočí automaticky znovu. V začátcích jsme neměli nic v ruce, dnes máme stovky fotek ze všech setkání, z běhů, fotek šťastných obdarovaných a fotek předávaných výsledných částek. A tohle otevírá dveře. Nemusíme jen spoléhat na kamarády a přátele, kteří k nám mají důvěru. Už je něco za námi, co lidé vnímají jako dostatečné potvrzení, že s touto akcí mohou spojit své jméno a nebude to amatérské a trapné. To těžší na tom všem je, zvládat organizaci akce, která se s každým ročníkem zdvojnásobuje nebo ztrojnásobuje počtem běžců účastníků na místě. Je potřeba více techniky, je potřeba Větší zázemí, je potřeba více peněz na samotnou organizaci akce, na kterou Nikdy nepoužíváme Peníze vybírané od lidí, více dobrovolníků, více administrativy, více schůzek se všemi podporovateli a sponzory a více času na propagaci na sociálních sítích.

Novinkou posledních dvou ročníků je postupné zapojování budějovických kaváren, které se připojují a nabízí v čase běhu zadarmo kávu a zároveň zvou na naši akci. Začali jsme s touto milou činností minulý rok a letos se přidávala další kouzelná místa s moc milými lidmi, kteří chtěli naší akci podpořit.

Letos probíhal ADRAběh virtuálně, stačilo se zaregistrovat, zaplatit startovné a běžet kdy a kde to komu vyhovuje. Ale 1. červen byl výjimečný. Nejen tím, že byl posledním dnem ADRAběhu, ale že právě v tento den jsme uspořádali happening ve Stromovce. Ano, slyšíte dobře. Ne závod, ale happening. Tedy spíše jakési setkání nás organizátorů s účastníky akce, setkání všech, kterým tepe srdce pro ADRU, ale hlavně setkání lidí, kteří se rozhodli darovat s těmi, ke kterým tato pomoc směřuje - s Tamarkou a rodinou Komzákových. Ale běhalo se také - na 1, 3 a 5 kilometrů, pokaždé s vodičem, který skupiny běžců provedl zákoutími Stromovky. Šlo ale o benefiční běh “na pohodu”, ne o závod jako při některých předchozích ročnících.

Protože bylo prvního června, padl nápad udělat doprovodný program nad rámec klasického skákacího hradu (který samozřejmě nemohl také chybět) zaměřený na rodiny s dětmi, které jsme v toto odpoledne ve Stromovce očekávali. 

S tím jak rostly počty přihlášených, s tím jak se začalo o ADRAběhu mluvit a jak lidé na sociálních sítích začali sami tuhle akci propagovat, začali se k nám připojovat různé třídy základních škol, hlubocký svaz Sokolů, obecní slavnosti, fotbalová akademie i s trenéry, benefiční fotbalový zápas na extraligovém stadionu, ozývali se lidé nabízející místa pro umístění kasiček a celá akce se začala za pochodu zvětšovat. Začali jsme shánět větší počet míst na sezení, řešili jako velké místo bude potřeba zvětšit k již zamluveném záboru, zvyšovali množství odměn a nápojů pro běžce a také zvětšovali doprovodný program. Ten se nám nakonec rozrostl tak, že námi obsazená část Stromovky vypadala jako nějaká pouť či slavnost.

A ona to vlastně slavnost byla. Slavnost lidí dobré vůle, slavnost pomáhání druhým. Oslava toho, že na světě je stále spoustu dobrých lidí, kteří neváhají pomoci, když mají příležitost.

Díky patří našemu Pánu Bohu, který nás předcházel a dával nám sílu navzdory našim slabostem a nedokonalostem. Díky patří desítkám lidí, kteří se vrhli do organizace a šli do toho s námi. Díky patří všem, kteří jakkoliv podpořili ADRAběh 2023, protože jsme společně změnili osud jedné holčičce a jedné rodině.

A to není málo…

Žádné komentáře: